Csodás természet

2012. január 12., csütörtök

Fehér tündérrózsa

A fehér tündérrózsa vagy fehér tavirózsa (Nymphaea alba) a kétszikűek (Magnoliopsida) osztályának a tündérrózsa-virágúak (Nymphaeales) rendjéhez, ezen belül a tündérrózsafélék (Nymphaeaceae) családjához tartozó faj.
Ország: Növények (Plantae) Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta) Osztály: Kétszikűek (Magnoliopsida) Rend: Tündérrózsa-virágúak (Nymphaeales) Család: Tündérrózsafélék (Nymphaeaceae) Nemzetség: Tündérrózsa (Nymphaea) Faj: N. alba
A fehér tündérrózsa Európában nem ritka, a távoli északi tájakat és Spanyolország nagy részét kivéve.A fehér tündérrózsa a víz színén úszó, 15-30 centiméter széles, fényeszöld levelei kerekdedek, válluk mélyen bemetszett, szélük ép. Az oldalerek villásan szétágaznak, de a levél szélénél összefutnak. A levélnyele hengeres. 10-15 centiméter átmérőjű virágain 4 zöld csészelevél és 15-25 fehér szirom található, melyek fokozatosan mennek át a porzókba. Megporzástól függően 3-5 napig nyílnak, majd elhervadva a víz alá buknak, és helyükbe újak fejlődnek. Évelő növény, karvastagságú gyöktörzzsel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése