Csodás természet

Különös állatok

A sivatagoktól a tenger mélyéig rengeteg furcsa állattal találkozhatunk. Ezek a különleges teremtmények első ránézésre ijesztőnek tűnhetnek, de nagyon érdekes tanulmányozni őket. Ismerkedjünk meg 15 rendkívül furcsa megjelenésű állattal! Lehet, hogy egyetlen szépségversenyt sem nyernek meg a közeljövőben, de az állatvilág furcsa teremtményei nagyon érdekesek. A Föld tele van ritka és bizarr halakkal, kétéltűekkel, emlősökkel, amelyek megrémisztenek hatalmas fogaikkal, nyálkás bőrükkel, behúzható karmaikkal és parazitaszerű párzási szokásaikkal. A tengerek sötét mélyétől a madagaszkári fák koronájáig, ez a 15 furcsa állat fölöttébb különleges látványt nyújt.
1. Viperahal Az óceán mélyén úszkáló lények a szó szoros értelmében olyanok, mintha egyenesen a legszörnyűbb rémálmaidból léptek volna elő, és ezek közül a viperahal a legijesztőbb. A groteszk kinézetű teremtmény fogai olyan nagyok, hogy nem férnek el a szájában. Nagy sebességgel úszik az áldozatai felé, és szinte karóba húzza őket éles fogaival. 2. Tengeri disznó - Scotoplanes Halvány rózsaszín húsával a scotoplanes – ismertebb nevén a tengeri disznó – valamilyen kinövéshez hasonlít. Ez a furcsa teremtmény lényegében egyfajta tengeri uborka. A tengeri disznók úgy néznek ki, és úgy is viselkednek, mint a meztelen csigák, az óceán fenekén leülepedettt szerves anyagokkal táplálkoznak. http://www.haziallat.hu/allat-es-ember/a-vilag-15-legfurcsabbb-allata---1-resz/3443/2/tengeri-sertes.jpg 3. Aye-Aye vagy véznaujjú maki Kevés olyan emlős van, amelyik olyán furcsán néz ki, mint a veszélyeztetett Aye-Aye, vagy véznaujjú maki, amely már csak a madagaszkári szigeteken él, de- és most jön a meglepetés! Ez valójában közeli rokona az embereknek. A nagy kiálló szemeivel, borzasztóan vékony újjaival és nagy, bozontos farkával, az Aye-Aye-ok rendkívül egyedülálló. A denevér-szerű fülek lehetővé teszik számára, hogy meghallja a fákban fészkelődő rovarlárvákat és mivel szereti az édességet is, a kókuszt és cukornádat is kimondottan imádja, a mezőgazdasági termelők viszont ezt kevésbé díjazzák.
4. Kameruni horror béka „Horror békának” hívják, de ez a kétéltű nem egy B-kategóriás film sztárja. Azért hívják így, mert képes eltörni a saját csontjait, hogy karmokat csináljon magának. A szőrös és bizarr megjelenésű horror béka („farkasember” békának is hívják) képes eltörni a saját csontjait, hogy aztán azokat a lábujjpárnáiba szúrja, így készítve magának meghosszabítható karmokat veszély esetén. Ezt az állatot, melyet gyakran megsütnek és megesznek, 2008-ban fedezték fel.
5. Óriás isopod Ha félsz a bogaraktól, akkor nem fogod szeretni az óriás isopodot. Semmire sem hasonlít annyira, mint egy tengerimalac nagyságú csótányra, de ez valójában egy kitinréteggel borított állat, mely a garnélarákkal és tarisznyarákkal áll közeli rokonságban. Ezek a dögevők a hideg, sötét tengerfenéktől 560 lábra és az óceán felszínétől 7000 láb mélyen barangolnak, többnyire elpusztult bálnákkal, halakkal és tintahalakkal táplálkoznak.
6. Yeti rák Hosszú, szőrös lábaival az újonnan felfedezett Yeti rák úgy néz ki, mint valami tengeri lajhár. A Csendes-óceán fenekén fedezték fel 2006-ban egy mélytengeri búvárexpedíció során, és olyan szokatlan, hogy egy új rendszertani családot kellett felállítani neki. A Yeti rák vak és fehér, lábait és ollóit szőr borítja. A felszín alatt 7540 láb mélyen, a hidrotermikus áramlatokhoz közel él.
7. Spanyol bordázott tarajos gőte Egy másik teremtmény, amelyik szándékosan sebesíti meg magát, hogy fegyvert készítsen, a spanyol bordázott tarajos gőte. Eléggé jelentéktelen, ameddig nem fenyegeti veszély, de akkor valami nagyon vad dolgot csinál: átszúrja a bőrét a saját éles bordáival, hogy tüskéket hozzon létre, amelyek mérgező váladékkal vannak bevonva. Ezek a mérgező dárdák nem állnak ki állandóan a nyílásokból; minden egyes alkalommal mikor kifejlődnek, lyukat kell hasítsanak a bőrükön.
8. Púpos horgászhal A púpos horgászhal megjelenése eléggé ijesztő, de valójában a párzási szokásai különböztetik meg, és teszi ennyire érdekessé a többi különös tengeri lény között. A hím púpos horgászhal beleharap a nőstény bőrébe, majd olyan enzimet szabadít fel, amelyek felemésztik a bőrt a szájából és a nőstény testét is. Ez a folyamat összeolvasztja őket, a két halból nem marad más semmi, mint egy parazita spermagyár.
9. Dumbo polip A Dumbo polip a két nagy fülre hasonlító uszonyáról kapta a nevét. Dumbo a Föld bármelyik óceánjának sötét mélyén megtalálható, és 20 cm hosszúra is megnőhet. Az áldozatait, melyek általában férgek és héjas állatok, lenyeli.
10. Pelikánangolna Ahol a pelikánangolna él, egész lent az óceánok mélyén, nem igazán van svédasztalos étkezési lehetőség. Szerencsére, ennek a kísérteties lénynek hatalmas állkapcsai vannak, melyek lehetővé teszik, hogy elég sokat egyen abból, ami elé kerül, mérettől függetlenül. A nagyon hosszú, ostorszerű farkának a végén, egy fényt termelő fotofórának nevezett szerv van, melyet csaliként használ, hogy odavonzza az áldozatát.
11. Hosszúfülű ugróegér Apró kengurura hasonlítva, az éjszakai hosszúfülű ugróegér, hosszú farkát és hátulsó lábait használja ugrásra. Ennek a veszélyeztetett rágcsálónak, amely Mongóliában a Góbi-sivatagban él, kb. háromszor akkora füle van, mint amekkora a feje, főként rovarokkal táplálkozik. Annyira rendkívüli, hogy ez az egyetlen faj a nemzetségében. 12. Gangeszi gaviál A legtöbben már hozzászoktunk az aligátorok és krokodilok őskori megjelenéséhez, de azok számára, akik nincsenek hozzászokva a látványhoz, a gangeszi gaviál olyannak tűnik, mintha egyenesen a dinoszauruszok korából csöppent volna ide. Ez a súlyosan veszélyeztetett állat nagyon hosszú, vékony pofával rendelkezik, mely egy sor éles foggal van ellátva. A tudósok azt gyanítják, hogy a legtöbb gaviál elpusztulását a szennyezett folyóvizek okozzák.
13. Hosszúcsőrű hangyászsün A hosszúcsőrű hangyászsün egy ritka tojásrakó emlős, amelyet Pápua Új-Guineában találtak. Ez az éjszakai állat a kacsacsőrű emlős rokona, de a föld alatt él, ahol a csőrszerű orrát arra használja, hogy olyan gerinctelen áldozatok után kutasson, mint a rovarlárvák és a férgek. Puha ételeket kell ennie, mivel nincs foga. A kicsinyek anyjuk erszényben laknak, hogy az anyjuk testén lévő emlőkből tejhez jussanak.
14. Pacahal (Psychrolutes marcidus) Mikor felhúzod a halászhálód , hogy megtekintsd a tartalmát, az utolsó dolog, amit látni szeretnél, az egy halom világos színű, kocsonyás hús, amely tompa kékes szemeivel rádpislog. De ne félj semmit – az esélye annak, hogy egy pacahalat kifogj, nagyon csekély. Ezek a bizarr halak Tasmánia és Ausztrália partjai mentén a tenger mélyén élnek. Nincsenek izmaik, de mivel kisebb a sűrűségük, mint a vízé, csak úgy lebegnek a felszínen.
15. Sivatagi vakondpatkány Ráncos rózsaszín bőre, a disznószerű orra és a kiálló fogai nem igazán teszik a csupasz vakondpatkányt a legaranyosabb állatok egyikévé. Ezeknek a szőrtelen rágcsálóknak a kolóniája a földalatti „kastélyokban” él, melyet egy domináns patkány vezet – a királynő, az egyetlen nőstény, amely utódokat szülhet. Mint a méheknél, a csupasz vakondpatkánynál is mindenkinek megvan a szerepe a kolóniában, beleértve a dolgozókat, akik az alagutakat ássák és élelmet gyűjtenek. Kelet-Afrika félsivatagjaiban élnek.
Ezek az állatok a világ legfurcsább élőlényei.Persze nemcsak ilyenek léteznek hanem sok más faj van amit nem fedeztünk fel. Remélem te találsz majd ilyet!
Első különös állatkánk, a mindíg "mosolygó" Axolotl. A Mexikóvárostól délre, a Xochimilco tóban és mellékcsatornáiban honos kétéltűt, ma már sok helyen látni hazánkban is, hiszen - megjelenésének köszönthetően - kedvelt háziállat lett. A természetben vad színben (szürke, fekete pöttyökkel) fordulnak elő, a tenyésztők azonban rengeteg színben árulják kedvenceiket. Kisállatkereskedésekben leginkább albínó található. Érdekességük, hogy megőrzik lárvakori kopoltyújukat. De ha a tó, amelyben élnek kiszárad, kopoltyújukat elveszítik, és elkezdenek tüdővel lélegezni. Bizonyos körülmények között, ez tenyésztésük során is előfordulhat. Tartásuk nem okoz nagy kihívást, megfelelően berendezett akvárium és megfelelő élelem (giliszta,tubifex, esetleg máj) mellett.
Tudományosabb vizekre evezve, ismerjük meg a piócát! Enyhén gusztustalannak tűnhet első ránézésre, ám köztudott, hogy az orvosi pióca kifejezetten hasznos. Élőhelye, a lápos, mocsaras vizek. A gyógyászatban régóta alkalmazzák a pióca jótékony hatását. A test különböző részeire helyezve, az állat kiszívja a beteg kis mennyiségű vérét, majd saját nyálát juttatja a sebbe, melynek gyógyító hatása van. A nyálában található hirudin például a trombózis kezelésére használatos. Számos más előnye mellett, nyála erősíti az immunrendszert, csökkenti a magas vérnyomást, javítja az asztmások légzését.
Természetesen nem csak a víz alatt, hanem a föld felett is élnek furcsa teremtmények. A pápaszemes maki látványa sokunkat megnevettet. Természetes élőhelyük Indonézia és a Fülöp-szigetek (védett állatfaj). Egészen aprók, csupán 11-13cm-re nőnek meg, ezzel a világ legkisebb emlőseinek számítanak. Szinte csak egy óriási szempárt vélünk felfedezni a szőrgombócokon, mely éjszaka, vadászás közben igen fontos számukra. A turisták egyik közkedvelt makija után nem hanyagolhatjuk el - a méretes orráról híres - borneói nagyorrú majmot sem. Fontos tisztázni, hogy csak a hímek orra nő nagyra. Olykor 17 cm-nél hosszabra is. A tudosók és kutatók több lehetséges okot vizsgálnak az orruk méreteivel kapcsolatban. A legelfogadottabb Darwin nemi kiválasztásról szóló elmélete. Ennek lényege, hogy a nőstények a nagy orrú hímeket előnyben részesítik, ezáltal ezeknek a majmoknak több utódjuk lesz, akik öröklik "férfias" génjeiket. Az ő esetükben biztos nem mondhatjuk, hogy nem a méret a lényeg!
Az állatvilág furcsaságai véget nem érőek, cikkünket két olyan élőlény képével zárjuk, melyek némiképp hiányosnak tűnhetnek, mégis tejesen normálisak. A kínai lágyhéjú teknős és egy érdekes macskafajta, a Szfinx.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése